dimecres, 28 de gener del 2015

LA CUP PRESENTA AL·LEGACIONS CONTRA ELS PRESSUPOSTOS MUNICIPALS

El passat dilluns 19 de gener, la CUP (Candidatura d’Unitat Popular) de Sant Joan Despí, vam presentar un escrit d’al·legacions contra els pressupostos municipals de 2015, que van ser aprovats provisionalment al Ple de desembre de 2014.

Primerament, demanem que els pressupostos es presentin complets i de manera clara a la ciutadania abans de ser aprovats. Volem posar de manifest la
inexistent participació per part de la ciutadania en la redacció dels pressupostos municipals i exigim la creació de mecanismes de participació perquè la ciutadania pugui fer-ne propostes, esmenes i objeccions. També volem que es pengin a la web municipal en un format obert per poder ser treballats i que a final d’any es publiquin els tancaments per poder comparar els diners pressupostats amb els realment utilitzats.

Fins fa dos anys l’Ajuntament es limitava a presentar els pressupostos de forma pública en una sessió del Plenari d’entitats, una vegada que el pressupost ja havia estat elaborat en la seva integritat i per tant, ja era immodificable. En aquest plenari, la ciutadania només tenia dret a formular preguntes a l’alcalde, la majoria de les quals no són contestades.
A partir de l’any passat, i forçat per la pressió de diferents col·lectius l’Ajuntament celebra, a més a més, una audiència pública de presentació dels pressupostos, la qual pràcticament no és publicitada i acaba sent, a la pràctica, una repetició de la presentació al plenari d’entitats, sense que s’aporti més informació ni tampoc se’n possibiliti la participació popular en l’elaboració dels pressupostos. Denunciem que l’audiència pública de presentació dels pressupostos no compleix la funció que hauria de tenir i que no suposa cap mecanisme real de participació ciutadana.
En conseqüència, el procés d’elaboració del pressupost continua sent un procés tancat tancat a la participació ciutadana, i ha donat lloc, igual que els últims anys, a un pressupost irreal que no té suficientment en compte l’actual context de crisi econòmica i social, les necessitats actuals i futures de la població, i que parteix de la presumpció equivocada que l’Ajuntament de Sant Joan Despí disposarà dels recursos necessaris per cobrir el pressupost.
Per això, la CUP de Sant Joan Despí hem presentat un escrit d’al·legacions contra el pressupost municipal de 2015. En aquest escrit es preveu la modificació d’algunes de les partides previstes, aplicant els principis de racionalitat, prudència i previsió, augmentant principalment les dotacions de les partides socials i creant-ne de noves, les quals trobaran les seves contrapartides en les reduccions o eliminacions d’algunes partides innecessàries o supèrflues, i més en temps de crisi.

Es proposa l’augment, en alguns casos de forma substancial, de les quantitats assignades a algunes partides de clar component social, principalment de la regidoria d’afers socials, per tal de poder afrontar l’augment de recursos que caldran per a evitar que la crisi econòmica afecti els col·lectius més vulnerables. Cal igualment, la creació d’algunes partides noves per tal de donar assistència a alguns col·lectius que avui dia
no tenen una partida específica.

També existeixen algunes partides que, independentment del context de crisi econòmica, tenen una assignació exagerada o no justificada en un context d’igualtat social, i que, per tant, s’haurien de reduir per sempre, com les despeses de protocol i representació, d’informació i difusió, retribucions d’alts càrrecs, etc. Igualment, s’ha de reduir fortament el finançament municipal dels partits polítics, ja que el seu cost no reverteix en benefici del conjunt de la societat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada