dilluns, 26 de gener del 2015

Les veïnes de Sant Joan Despí marquen el camí cap a la ruptura

L’assemblea oberta debat el full de ruta respecte el 27S


Les eleccions del 27S han de tenir un caràcter plebiscitari / Foto: Jordi 

La CUP va celebrar ahir unes jornades obertes sobre les passes a seguir de cara a les eleccions plebiscitàries del setembre. Hi havia a debat tres eixos principals: una sèrie de punts programàtics irrenunciables, el full de ruta de la organització i les condicions en què la CUP concorrerà als comicis.

Les veïnes van acordar mantenir els punts programàtics bàsics: ruptura amb l’estat espanyol i amb el règim del 78, amb el patriarcat i amb el sistema capitalista. Aquest punt va viure intensos moments de debat en relació a si era convenient mantenir certs termes que podien semblar alarmants de cara a la majoria de la unitat popular, com per exemple “règim liberal burgès”. Finalment, l’assemblea va decidir dir-li a cada cosa pel seu nom, però el debat va servir per obrir un nou enfocament: quin llenguatge s’ha d’utilitzar des de la Unitat Popular? Finalment, es va decidir que els mandats dels portaveus a nivell nacional han de durar tan sols una legislatura per tal de garantir el control efectiu de les parlamentàries i parlamentaris. 


Al llarg de l'assemblea va haver-hi nombroses intervencions / Foto: Jordi

El segon eix principal fou el full de ruta a seguir. Diferents intervencions van apuntar que calia fer una feina prèvia al moment de declaració unilateral de la independència (DUI). Aquesta feina passa per la creació d’estructures d’Estat pròpies que no supeditin la UP a l’Estat Espanyol. Així, un cop es declari la independència hi haurà estructures pròpies per fer-la efectiva. Aquest punt va generar un nou debat: què ha de passar entre que es proclama la independència i es fa efectiva? La majoria va estar d’acord en què el treball previ al 27S era imprescindible i que la independència potser no es feia efectiva l’endemà mateix de la DUI, en tant que hi hauria un procés de transició o desconnexió.

L’últim punt a debat va ser el nom de la candidatura de cara als comicis del setembre. Finalment es va aprovar el nom “CUP-Crida Constituent” amb la possibilitat de modificar-se si el Procés Constituent ho demanés. Es va rebutjar incorporar la paraula “independència” al final del nom per una ajustada votació.

El resultat de l’assemblea oberta es defensarà en una assemblea territorial on quedaran recollides les iniciatives d’altres municipis. Finalment, es farà un únic document que tornarà a les assemblees locals per a ser debatut novament. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada