divendres, 20 de març del 2015

Crònica | STOP al TTIP a Sant Joan Despí!

El passat 18 de març l’esquerra rupturista de Sant Joan Despí, després de setmanes de feina conjunta,  va organitzar un acte contra el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions. Comptant amb el suport de la CUP, Procés Constituent i la Cooperativa de Consum l’Esplet, l’acte va aplegar una cinquantena d’assistents.




Elena Idoate, membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa, encetà l’acte situant el TTIP en el marc de la tendència expansionista del capitalisme mundial. Per sobreviure, el capital tendeix a expandir-se indefinidament, atès que els beneficis que generen els grans monopolis són a condició de desposseir les classes populars dels resultats del seu propi treball, tot redirigint-los cap a la concentració en molt poques mans. Es tracta del que l’argot comú anomena “obrir nous mercats”. Ara bé, l’explotació no només és de països rics envers països pobres, sinó que és triple: a) nacional, b) de classe (dins d’un mateix país) i  c) de gènere.

El TTIP es situa en aquest marc geoestratègic. Havent fracassat l’estratègia multilateral de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) per facilitar l’extracció de rendes i capitals de països i classes populars cap a països i classes benestants,  les elits mundials posen sobre la taula la necessitat de fer acords bilaterals. És aquest el cas del TTIP, un acord bilateral entre la Comissió Europea i els EUA.  Tenint en compte que cap al 2050 el 90 % del creixement es generarà fora d’Europa, els centres de poder occidentals necessiten establir mecanismes de control per capitalitzar i redirigir tota aquesta previsible força de treball envers els seus interessos i objectius. 

Però concretament, en què consisteix el TTIP? El següent fragment pronunciat per Peter Mandelson, comissari de comerç de la UE, és prou esclaridores:

“No són les taxes que es paguen a les duanes els majors obstacles per al comerç, sinó les normatives internes transfrontereres, les que protegeixen la seguretat i el medi ambient (...) L'objectiu d'aquest acord comercial és reduir en benefici de les corporacions, els costos i els retards que no són necessaris”.

Així doncs, el TTIP consistirà bàsicament en:

 L’eliminació de barreres no aranzelàries al comerç, com són la regulació laboral, la protecció dels consumidors, del medi ambient…

 La protecció i facilitació d’inversions, via harmonització legislativa.

En conseqüència:

      1)      S’harmonitzaran a la baixa els drets laborals amb la situació que pateixen els treballadors als EUA. Es restringiran drets sindicals com la vaga i els sindicats.

      2)      S’evitarà haver d’etiquetar productes per introduir-los a la UE, així com es facilitarà l’entrada de transgènics i carn tractada hormonalment.

      3)      No s’aplicarà el principi de prudència en casos com l’energia nuclear o el fraking.

     4)      Es protegirà encara més la propietat intel·lectual, encarint-se productes com els medicaments.

      5)      Es liberalitzaran els serveis estratègics, com la sanitat i l’educació.

      6)      Les empreses privades podran demandar els Estats davant de tribunals privats d’arbitratge, si consideren que les regulacions existents van en detriment dels seus beneficis.




Els assistents, després d’escoltar atentament quines conseqüències suposaria l’aprovació d’aquest tractat bilateral, van voler-hi dir la seva. Després del debat, motivades per la defensa dels seus drets, nombroses persones van fer un pas endavant i van proposar seguir amb el projecte de denúncia  del TTIP a Sant Joan Despí. És per això que es va crear un llistat de contactes per facilitar noves accions.

Qui vulgui participar-hi només cal que envii un correu electrònic a: 

santjoandespi@cup.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada