dijous, 8 de maig del 2014

L'Assemblea de la Candidatura d'Unitat Popular de Sant Joan Despí entorn SJD 2025

L'Ajuntament de Sant Joan Despí ha iniciat en els darrers mesos la campanya SJD 2025, que pretén ser un "procés col·lectiu de reflexió i debat que conduirà a la presa de decisions estratègiques per al futur de Sant Joan Despí". Aquest procés és un més dels tants que ha engegat l'Ajuntament en els últims anys per donar una imatge de consistori obert a les propostes de la ciutadania.

Des de la CUP l'entenem també com la resposta a la creixent demanda de participació ciutadana i més transparència feta per diferents col·lectius. Al nostre entendre una resposta completament insuficient pels següents motius:

-En els últims anys s'han engegat des de l'Ajuntament processos oberts a la participació de la ciutadania. Començant amb el Pla Jove del 2001 (que posteriorment s'ha repetit cada quatre anys) i seguit per la redacció d'una nova ordenança de civisme pel municipi. Tots ells de caràcter consultiu i mai vinculants, quedant fora propostes defensades per diferents col·lectius actius no afins al consistori. Per tant defensem que aquests processos siguin vinculants.

-Un format que no neix del consens. Aquest és un procés engegat unilateralment per l'Ajuntament i que solament servirà per als seus interessos. Han marcat quins són els eixos temàtics a tractar i han decidit la manera d'estructurar els debats, per tant controlen tot el procés i d'ells dependrà el profit que se'n pugui treure.

-No s'explica quins són els criteris a l'hora de recollir les propostes. El que es promou és el debat sobre certs àmbits relacionats amb el nostre municipi però no s'especifica quin serà el mètode per recollir les propostes ni si aquestes seran vinculants.

-Després de cada procés participatiu l'Ajuntament ha presentat els acords i les propostes com èxits d'acord i de consens, cosa completament falsa i que ha servit per legitimar la postura del consistori. Denunciem també que s'engegui la campanya SJD 2025 a un any vista de les eleccions municipals, això ens fa pensar que el que realment s'està fent és construir el programa electoral del PSC.

-Una flor no fa primavera. La democràcia participativa es construeix dia a dia consultant amb la ciutadania el seu parer sobre diferents temàtiques, des de la implantació de la zona blava a un barri concret fins la redacció dels pressupostos. Fa anys que diferents col·lectius del municipi, entre ells la CUP, demanem uns pressupostos participatius. Des de la CUP creiem que s'ha de començar a obrir processos participatius ja pel 2015.

-Pressupost excessiu. Critiquem la falta de transparència de l'Ajuntament per no fer públiques les dades sobre el cost de la propaganda de SJD 2025 i exigim conèixer el pressupost.

Per tots aquests motius, des de la CUP considerem que SJD 2025 és un procés que només servirà per legitimar l'Ajuntament, que aprofitarà per vendre una imatge d'obertura i de falsa participació ciutadana i per tant hem decidit no participar-hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada